rr

Naučna tribina "110 GODINA OD ROĐENJA RADOVANA ZOGOVIĆA LIRIKA ZEMLJE I POEZIJA KAO USLOV DJELOVANJA I POSTOJANJA", Predavač: PAVLE GORANOVIĆ

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti organizuje

Naučnu tribinu

na temu

110 GODINA OD ROĐENJA RADOVANA ZOGOVIĆA

LIRIKA ZEMLJE I POEZIJA KAO USLOV DJELOVANJA I POSTOJANJA

Predavač: PAVLE GORANOVIĆ

Rođen je 05. 04. 1973. godine u Nikšiću. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu — Odsjek za filozofiju. Književnik je, bavi se poezijom, prozom, esejistikom. Objavio je sljedeće knjige: Ornamentika noći (Cetinje, 1994), Čitanje tišine (Vrbas, 1997), Knjiga privida (Podgorica, 2002), Kako mirišu knjige (Zagreb, 2008), Tin Ujević i Crna Gora (Zagreb, 2008), Cinober (Sarajevo, 2009), Grad punog mjeseca (Cetinje, 2014) i Imena čežnje (Podgorica, 2015). Za književno stvaralaštvo dobio je niz priznanja i nagrada: Prva nagrada Jugoslovenske poezije mladih 1996. godine, Nagrada „Risto Ratković”, za najbolju knjigu poezije objavljenu u Crnoj Gori, BiH, Srbiji i Hrvatskoj — za 2009. godinu, Nagrada „Vito Nikolić” za najboljeg crnogorskog lirika u 2010/2011. godini, Državna nagrada „Miroslavljevo jevanđelje” u 2014. godini za najbolje književno, istoriografsko, etnografsko i publicističko djelo objavljeno u Crnoj Gori u prethodne tri godine, Nagrada Udruženja književnika Skadra 2017. Knjige i književni radovi prevođeni su mu na više jezika (engleski, njemački, italijanski, francuski, ruski, slovenački, slovački, makedonski, poljski, bugarski, švedski, albanski, hebrejski…). Zastupljen je u brojnim antologijama crnogorske i eksjugoslovenske poezije i kratke priče, te u antologijama New European Poets (Sjedinjene Američke Države), Antologiji poezije slovenskih zemalja itd. Bio je predstavnik Crne Gore u Komitetu za obrazovanje pri Savjetu Evrope u Strazburu, kao i član Nacionalnog savjeta za kulturu i Savjeta za kvalifikacije. Predsjednik je Upravnog odbora Foruma slovenskih kultura, međunarodne organizacije čije je sjedište u Ljubljani. Magistrirao je na temi „Tin Ujević i ekspresionizam“ pod mentorstvom akademika Tonka Maroevića. Angažovan je na predmetu Savremena poezija na Fakultetu umjetnosti UDG. Goranović je bio savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore, direktor Zavoda za školstvo Crne Gore, ministar kulture, poslanik u Skupštini Crne Gore i predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport. Za vanrednog člana Crnogorske akademije nauke i umjetnosti izabran je 18. decembra 2015. godine.

Tribina će se održati uponedjeljak, 5. juna 2017. godine, u 12 časova, u sali Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Podgorica, Ulica Rista Stijovića 5.

Posljednje fotografije